De bereiding van onze Oranjebitter is ieder jaar weer een gigantische klus!
Oranjebitter is een borrel die bij uitstek wordt gedronken op carnaval in de Oranjebuurt, geschonken door CV Oranjebuurt. Ook op veel borrels in het buitenland wordt deze alcohol drank als klassieke Oranjeborrel geschonken en natuurlijk ook in Helmond.
Je moet de likeur bij CV Oranjebuurt puur drinken!
Zo maken wij volgens oud recept van Jan Scheeren de zelfgemaakte Oranjebitter. Het bereiden is niet moeilijk, maar houd er wel rekening mee dat de likeur een paar weken moet staan, voordat je hem kunt schenken!
Het fruit wassen:
Borstel de sinaasappel en citroen goed schoon onder warm water. Spoel ze na met koud water en droog ze daarna goed af.
Het fruit schillen
Schil het fruit dun, zonder het wit mee te schillen.
Schil alleen de gekleurde schil zonder het wit! Het witte gedeelte van de schil smaakt erg bitter en is daarom niet geschikt om verder te verwerken.
De schillen laten drogen
Haal de pitjes uit de citroen en laat ze met de schillen op een stuk bakpapier in de oven op maximaal 50 graden drogen, tot de schillen hard zijn (dat duurt ongeveer 1 uur). Je kunt de pitjes en schillen ook op een theedoek of stuk keukenpapier op de verwarming laten drogen. Het drogingsproces duurt dan alleen wel langer.
De kruiden kneuzen
Haal de zaden uit de kardemom peulen. Kneus het anijszaad, de kardemomzaden, de kalmoeswortel, de alantswortel en de gedroogde citroenpitten grof in een vijzel. Doe ze daarna in een afsluitbare pot met een inhoud van ruim 0,5 liter.
De overige ingrediënten toevoegen
Doe de suiker, de schillen en het citroensap bij de kruiden in de pot. Giet de alcohol erop, zodat de schillen onder de alcohol liggen en laat dit ongeveer 2 tot 3 weken op een droge, warme plek staan. Schud de pot iedere dag één of twee keer.
Na 2 à 3 weken de likeur zeven
Leg een schone theedoek in een zeef en zeef hierdoor de inhoud van de pot. Giet bij de gezeefde likeur een halve liter water en zeef dit nog een keer door een koffiefilter, zodat je zeker weet dat al het bezinksel eruit is. Giet de likeur in een fles en voeg voor een mooie kleur de oranje aanmaaklimonade toe. Doe dit druppelsgewijs totdat je een helder oranje kleur hebt. Je zelfgemaakte Oranjebitter is nu klaar!